Roska on luksusta / Helsingin taidemuseo, 2018

Kiitän Roska on luksusta näyttelyssä käyneitä kiinnostavista, polveilevista keskusteluista! Useimmilla kävijöillä tuntui olevan jokin itse koettu tarina ”roskasta”.

Roska on luksusta näyttelyssä Helsingin taidemuseossa kävi 7767 vierasta.

Alla oleva on näyttelydokumentti. Näyttelyssä olleet tavarakokoelmat löytyvät pieteetillä kuvattuina ja kirjattuina sivulta  Suomi-Finland 100  / Roska on luksusta.

 

– kuvaa klikkaamalla koko suurenee –

Tavarakokoelmien ääreltä kuului usein spontaani huudahdus ”Miksi nämä esineet on heitetty roskiin? Monesti jäimme pohtimaan sitä yhdessä.

Minulle esitettin monta kertaa kysymys näyttelyesineiden puhtaudesta. Suurin osa esineistä oli löydettäessä suht’ siistejä koska tavallisesti roskat vipataan pois muovipussissa. Minulle jäi pölyjen pyyhkiminen ja astioiden tiskaaminen. Joissakin kattiloissa ruoka oli palanut kunnolla pohjaan, mikä oli todennäköinen syy poisheittoon, tuon sotkun siivoamisessa otin työvoiton.

Ideani oli päästä pois löytö- ja kierrätysesineisiin liitetystä tunkkaisuuden estetiikasta ja mielikuvista; halusin antaa poisheitetyille esineille arvon, joka niille kuuluukin: esineet olivat kauniita, kiinnostavia ja niiden käyttöarvo ja rahallinen arvo on useimmiten korkeampi kuin niistä polttamalla saatu energiahyöty, jonka Vantaan energia on ilmoittanut olevan keskimäärin 3 kWh / 1 kg. Vantaan energian myy sekajätteistämme poltettua nk. roskasähköä, jonka hinta oli syksyllä 2018 luokkaa 6 snt / 1 kWh.

Jasmiiniriisiä 2,5 kg, soijarouhetta 300 g virheettömässä wokkipannussa ”Royal Line” ja käsin virkatut patalaput.

Muutamat näyttelyn esineet herättivät muita enemmän kiinnostusta: uudenveroinen haudutuskattila, 1960-luvun arkkitehtuurivalokuvat juuri valmistuneista lähiötaloista ammattilaisen vedostamana, Remington kirjoituskone, järeä lihamylly, valurautapata, kauppakirja 1930-luvulta… Vieraskirjaan tuli muutamia yhteydenottoja esineistä joita haluttiin itselle.

Näyttelystä nyysittiin viisi esinettä: kaksi sveitsiläislinkkaria, Niken selkäreppu, Sheaffer Prelude kuivamustekynä ja metallinen taskumatti. Sinisilmäisen vaiheen jälkeen aloimme kiinnittää esineitä alustaansa. Näyttelyyn ilmestyi mös ylimääräistä: yhteen asetelmaan oli laitettu eurokolikoita ja toiseen ruplia.


”Tapiola 9.7.2017. Löysin koppelon pakastejäisenä kerrostalon sekajäteastiasta. Kolmen aterian hyvin maistuva kohokohta. 1200 g.”
Minulta udeltiin mikä löytöesineistä oli sinulle erityisin? Se oli tietenkin roskista löytynyt koppelo. Kommenttini löytöön oli että valmistin koppelosta aterian ja rakensin kuvan jossa oli ikoni -aihe ja alennuksen kärsinyt pakastekoppelo.
Koppelosta minulla on erityisen kaunis kokemus kun kohtasin linnun eräällä vaellusretkellä Lapissa. Olin lepäilemässä liikkumatta männyn juurella kun hätkähdyttävän suuri lintu tepasteli kosketusetäisyydelle. Miten kaunis lintu, sen puku loisti auringossa kauniimmin kuin kaunein koru!

 

Kollegani dyykkari-Teemu pyyhkii hikikarpaloita otsaltaan muistellessaan yhteistä dyykkiämme Kalliossa vappuna 2017: kahdessa tunnissa ja vartissa 24,6 kg kelvollista ruokaa pakkauksineen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

Mainokset